За Габрово и околностите

Близостта с град Габрово дава възможност за посещението на множество културно-исторически обекти:

Етнографски музей на открито „Етър“, където можете да се докоснете до възрожденската архитектура, занаятите и бита на габровци от края на XVIII и началото на XIX век.

Национален музей на образованието – разположен в сградата на първото новобългарско светско училище (днес Национална Априловска гимназия), – музеят ще ви преведе през развитието на образованието и просветното дело в България от Х век до днес.

Музей „Дом на хумора и сатирата“ в град Габрово  – единствен по рода си музей, в който габровци гледат през смях не само на света, но и на себе си; осмиват не само чуждите, но и собствените си грешки и недостатъци; осмислят света и живота си през религията на смеха и комичното, иронията и сарказма, насмешката и добродушната усмивка. И с дълбока философска убеденост заявяват, че „Светът е оцелял, защото се е смял!“

Соколският манастир – манастирът се намира на около 10 км от центъра на града в посока ЕМО „Етър“ и на 4 от музея. Светата обител е основана през 1833 г. от архиепископ Йосиф Соколски и скоро се превръща в едно от образователните и книжовни средища за региона. В него подслон и закрила намират Васил Левски, четите на Капитан Дядо Никола и Цанко Дюстабанов, ранените по време на Руско-турската война. В двора му и до днес струи белокаменна чешма с осем чучура, която е дело на знаменития майстор Кольо Фичето. Понастоящем манастирът е действащ, девически, реставриран, отворен за посещения.     

Ако искате да разгледате из региона, ето някои популярни дестинации:

Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ – Музей на Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ – възрожденски къщи, стари калдъръмени улички, писани стомни и шарени черги, бяло сладко и кафе на пясък. Духът на планинското селце е още жив, съхранен и може да бъде усетен чрез музейните експозиции и възстановката на обичаите.

Възрожденска Трявна – родният град на Петко и Пенчо Славейкови, на Ангел Кънчев, на талантливи майстори на резбата и иконописта, дали началото и традициите на Тревненската школа. Един от центровете на българското Възраждане. Днес – спокоен и красив курортен център, със съхранени художествени занаяти, които могат да се видят на живо в старата част на града.

ДряновоДряновски манастир и пещерата „Бачо Киро” – градът на Кольо Фичето все още пази тайните на възрожденската архитектура, а Дряновският манастир – паметта за славни и героични дни, свързани с българската духовност и националноосвободителните борби. В непосредствена близост до манастира се намира пещерата „Бачо Киро“, която е първата благоустроена пещера в България, достъпна за посетители, както и едно от местата в Европа с установено най-ранно присъствие на homo sapiens.

Царевград Търнов – Традиция, история, природа, минало, бъдеще – всичко можете да намерите в старопрестолния град.

Средновековният град крепост „Хоталич” до Севлиево – туристическият обект е съвсем наскоро открит за посещение, с добра инфраструктура за достъп и екскурзоводско обслужване при желание.