Туристически маршрути

В местността Узана се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 г. Същата година е поставен знак, който отбелязва средата на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в цветовете на националния трибагреник.

От 2008 г. обектът е включен в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта“ под № 19 /в по-новите издания на книжката за печати – под номер 19 а/.

За запалените планинари местността предлага множество маршрути:

Еко-пътека – отнема около 1 час да направите обиколка под сенките на вековните букови дървета и да се насладите на прохладата. Най-близкия вход за пътеката е непостедствено зад хотела.

Ски-бягане – в местността се намира също и писта за ски-бягане с дължина 2,5 км.

Връх Исполин – преходът до върха е около 1ч, като минава както през гориста местност, така и на открито. От върха се разкрива гледка към цялата Розова долина и язовир Копринка.

Проход Шипка –  За да стигнете до прохода и паметника на героичния връх Свети Никола ще са ви необходими около 2ч и 30 м. За Националния празник 3ти Март можете да направите прехода заедно с патриотите от хотел Еделвайс под развятото българско знаме.

Хижа Мазалат – Преходът до 4ч и 30 м., а изходна точка в хижа Партизанска песен.